Zayıf akım Sistemleri

Zayıf akım sistemleri temel anlamda yapıların arasında bulunan bilgi akışının, kurulan iletimin güvenliğinin ve kontrolünün yönetilmesini sağlayan sistemlerdir.

İletişim

Zayıf Akım Sistemleri

Zayıf akım sistemleri temel anlamda yapıların arasında bulunan bilgi akışının, kurulan iletimin güvenliğinin ve kontrolünün yönetilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu kurulan yapı zayıf akım sistemleri olmadan sadece boşluktur.

Zayıf akım, elektrik tesisatlarında, telefonlarda, zil sistemlerinde, anten ve yangın alarmlarında kullanılan düşük gerilimle çalışan kaynakların tamamına verilen isimdir. Kurulan bu sistem de tesisatın geriliminin düşük olmasından dolayı çarpma riski yok denecek kadar azdır. Güvenlik bir sistemdir. Zayıf akım sisteminin birçok kişi tarafından da insanlara zarar vermeyen akım olarak adlandırıldığı bilinmektedir.

Akımda kullanılan kablolar çoğunlukla bina içlerinden geçmektedir. Ev, ofis gibi alanlarla kullanılan tesisatlarda trafo kullanılarak zayıf akım kaynağı elde edilmektedir. Akım sistematik olarak genellikle 12V ile çalışmaktadır. Bununla birlikte 15V olarak çalışan akım sistemleri de bulunmaktadır. Bu sistemde insanlara zarar vermemektedir. Kapsama olarak sistemleştirildiğinde Kablo, alçak gerilim kabloları, kablo gruplaması olarak zayıf akım kablolarını da içerisinde bulundurmaktadır.

Zayıf Akım Sistemleri Nelerdir?

Zayıf akım sistemleri genel olarak bina içlerinde kullanılmaktadır. Bina içlerinde kullanılmayan sistemler trafo yapısıyla zayıf akıma çevrilmektedir. Sistemleri temelde aynıdır. Zayıf akım sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Akıllı Ev Sistemleri
  • Aydınlatma
  • CCTV / Güvenlik Kamera Sistemleri
  • Hırsız Alarm Sistemleri
  • Geçiş Kontrol Sistemleri
  • Rack Kabinet
  • Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri
  • Telefon / Santral
  • TV / Uydu Sistemleri
  • Yangın Alarm Sistemleri
  • Yapısal Kablolama

Zayıf Akım Sistemlerinde Bilinmesi Gerekenler

Zaman içerisinde kullanılan bütün nesneler ve yapılar internet üzerinden şekillenmektedir. Bu durumla birlikte haberleşme ağına bağlanan cihazların sayısı da oldukça artış göstermektedir.  Gelişen teknoloji ve güvenlik sitemleriyle birlikte de zayıf akım sistemleri hızla önem kazanmaktadır.  Akım sistemi genel olarak güvenlik konusu altında kullandığı için elektronik güvenlik sistemleriyle birlikte kullanılmakta ve karşılaştırılmaktadır.

Zayıf akım sistemleri insanların kullanacakları alanlara göre belirlenmektedir. Örneğin hastanelerde kullanılan sistemlerle fabrikalarda kullanılacak sistemler farklı şekilde ayarlanmaktadır. Teknik özelliklerin belirlenmesi güvenlik ve sistemler için oldukça önemlidir.

Kurulmuş sistemlerin uzun ömürlü olması için kullanılacak ürünlerin kalite sistemlerine uygun olması gerekmektedir. Yapılan işçiliğin kusursuz olması ve düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Devletin yayınlamış olduğu kanunlar ve yönetmeliklerle birlikte bu kontrol ve bakım işleri zorunlu hale getirilmiştir.